Alapiskola

Az ősz csodái gyermekszemmel

marsal_tamas küldte be 2021. 10. 22., p - 15:53 időpontban

Mit üzen nekünk az őszi természet?
Színpompába burkolózva ünnepel, majd búcsúzik a téli pihenő előtt. A nap sugara és az időjárás még kellemesen meleg. Természetjárás közben nemcsak az utolsó meleg napsugarakat gyűjthetjük be, hanem a természet legszebb, legkülönlegesebb kincseit is – falevelet, tobozokat, gesztenyét, bogyókat, terméseket. Kitűnő elfoglaltság lehet mind felnőtt, mind gyermek számára az alkotás ezekből a kincsekből. 
Az alsó tagozatos gyermekek által készített csodálatos díszek, alkotások iskolánk udvarát, osztályokat díszítik.

VII. Sarlós József Emlékverseny a Marianumban

marsal_tamas küldte be 2021. 10. 20., sze - 17:09 időpontban

2021.10.20-án a Marianumban a sportgimnasztikáé volt a főszerep, hiszen ekkor került megrendezésre a VII. Sarlós József Emlékverseny. A megmérettetés névadója az 1909-es párkányi születésű híres magyar tornász volt, aki részt vett az 1936-os nyári olimpián, de emellett szerzett 3 világbajnoki aranyat is. Az ő tiszteletére tartjuk minden évben ezt a gimnasztikai versenyt.

MEG+őszültök tökfaragó buli a Marianumban

marsal_tamas küldte be 2021. 10. 18., h - 19:09 időpontban

2021.október 14-én, egy őszi délután a Marianum gimnáziumban megrendezésre került az őszi tökfaragó ünnepség, melyen mindenki kicsit ki tudott szakadni a monoton hétköznapokból, és egy csodás közösségben tudott hangolódni az őszre tökfaragással, illetve néhány szuper csapatépítő játékkal. Természetesen az előírásokat betartva ünnepeltünk, a belépés pedig negatív antigén teszttel és őszi színekbe öltözve volt megengedett. Az összejövetel nyitánya a várva várt tökfaragás volt, amelynek csupa ötletes és kreatív töklámpás lett az eredménye.

A testvériségre és szolidaritásra figyelünk

marsal_tamas küldte be 2021. 10. 17., v - 19:07 időpontban

Október utolsó előtti vasárnapja, idén október 24-e, a világmisszió vasárnapja. 
A mi iskolánk újból bekapcsolódik ebbe a világméretű kezdeményezésbe, hogy neveljük gyermekeinket a testvériség és a szolidaritás kifejezésére.
 Az idei mottója „Mi nem hallgathatunk arról, amit láttunk és hallottunk.” ApCsel 4,20.
 A misszió lényege, hogy mi nem tarthatjuk meg az Urat magunknak.
A misszió azonban együttérzéssel, segítéssel kezdődik, ahol a segítő és segített kölcsönösen gazdagíthatja egymást.

Október 16-án ünnepeltük a kenyér világnapját

marsal_tamas küldte be 2021. 10. 16., szo - 20:34 időpontban

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége 2001-es kongresszusán döntött úgy, hogy október 16. legyen a KENYÉR VILÁGNAPJA. A világnap célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének a kenyérnek a jelentőségét.
Ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a nagyközönség figyelmét is felhívják.  

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy rajzpályázat

marsal_tamas küldte be 2021. 10. 13., sze - 21:00 időpontban

Ha szeptember, akkor népmese nap! Ebből az alkalomból a komáromi Jókai Mór Városi Könyvtár rajzpályázatot hirdetett „Kedvenc népmesehősöm” címmel, melybe nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be óvodás és alapiskolás diákjaink. A pályázatra rengeteg értékes mű érkezett be. 
A könyvtárosokból álló zsűri három kategóriába csoportosította a 117 pályaművet. A sok szép alkotás között nem állapítottak meg helyezési sorrendet, azonban a következő pályázók munkáit díjazták:
Az óvoda Méhecske csoportjából: Cseh Zsófia, Langschadl Gáspár és Szegi Eszter,

Történelem kicsit másképp

marsal_tamas küldte be 2021. 10. 12., k - 17:18 időpontban

Október 12-én felső tagozatos diákjaink kis csapata a komáromi várban töltötte a délelőttöt, hogy rendhagyó módon a város múltjával ismerkedjen meg. A programot a Komáromi Városi Hivatal szervezte a városi alapiskolák tanulói számára.
A rendezvény nem titkolt célja volt, hogy az ismeretek gyarapítása mellett a lokálpatriotizmust is megalapozza a fiatal nemzedék körében.

Az aradi vértanúkra emlékeztünk október 6-án

marsal_tamas küldte be 2021. 10. 07., cs - 14:53 időpontban

2021. október 6. éppen olyan esős nap volt, mint az a bizonyos – 172 évvel ezelőtti, amikor a
szabadságharc hős tábornokait kivégezték Haynau hóhérai.

A történelem erényre tanít bennünket, ezért fontos, hogy ismerjük.  A történelmi hősök a jelenünket világíthatják meg.

Az alsó tagozat  a IV. A osztály műsorával emlékezett meg a magyar szabadságharc  Aradon kivégzett hős tábornokairól. A  legkisebbek is komoly érdeklődéssel nézték az előadást. 

Kisfilm született az állatok világnapján

marsal_tamas küldte be 2021. 10. 05., k - 19:27 időpontban

Mindennapi életünkben meghatározó szerepet játszanak a házi- és a haszonállatok. Az állatok világnapjáról október 4-én emlékezünk meg. Ez alkalomból a 3.A osztály tanulói kisfilmmel készültek kedvenc állataikról. 

Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentje, élete során azt hirdette, hogy nem csak embertársainkat kell szeretnünk és tisztelnünk, hanem mindent, ami körülvesz minket, legyen az akár élő, akár élettelen. Szeressünk és óvjunk hát mi is minden állatot, legyen az pici vagy akár nagy!

Feliratkozás a következőre: Alapiskola