A Marianum története

Nem tudni, pontosan mikor és ki fejéből pattant ki a gondolat, hogy Komáromban felépüljön a Marianum, de úgy hiszem, mindenképpen adventkor lehetett.

Népek, népcsoportok életében is vannak nagyböjtök, húsvétok, adventek és olykor karácsonyok is. A trianoni sokk után pár évvel a Felvidéken is elkezdődött a várakozás, a csendes számvetés a múlttal, jelennel s az út előkészítése a reménylett jövő felé. A gondolatok lassan–lassan körvonalazódtak, a szándékok testet öltöttek, s Isten áldásából, anyaországi támogatásból és a felvidéki magyarság közadakozásából felépülhetett a Marianum. Létrejötte a túlélést, a megmaradás esélyét hivatott erősíteni.

1929. szeptember 12-e országos esemény volt, mikor a felvidéki katolikus papság összefogásának gyümölcseként papnevelő intézet és katolikus internátus indult, — Szűz Mária neve napján ekkor szentelték fel és adták át hivatalosan az épületet a használatnak. A cél, ami miatt létrejött, hogy „a katolikus magyar nép számára a véréből való papot, tanítót és értelmiséget” neveljen.

A 2. világháborút követően ismét csak a remény maradt. Várni kellett. S az alkalmas idő el is jött. Kicsit több mint 40 év kényszerpihenő után, 1994. szeptemberében megszülethetett a Marianum Egyházi Alapiskola, 2000-ben a Marianum Egyházi Gimnázium, 2001-ben a Marianum Egyházi Óvoda, s ezek egyesülésével 2005-ben a Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont.

Az épület éppoly régi, mint maga a szándék, mely több mint 75 évvel ezelőtt létrehozta, s mely ma is él. S a remény is él még e falak között, hogy teljesíteni tudjuk, amit elődeink felvállaltak. Elérni, hogy a harsány, világi forgatagban is nyugodtan, csendesen, bizalommal és reménnyel készítsünk utat szívünkben a Megváltó számára. S amikor eljön, fel tudjuk ismerni, méltóan tudjuk fogadni Őt…

A Marianum története