A MEG+diákszínpad első hangjátékának premierje (FRISSÍTVE A HANGANYAGGAL!)

2024. március 25.
2023-2024
,
Gimnázium
Az egyik jelenet rögzítése az NFG stúdiójában

A teljes hangjáték a cikk végén!

Az egyik leginkább szívet melengető nézői reakció, amit a Marianum színjátszói valaha olvashattak magukról, az volt, hogy “olyat csinálnak, amit mások nem.” Most épp hangjátékot! De a projekt nem csak ezért érdekes.

2024. március 26-28. között kerül adásba (minden este 18:00 órai kezdettel) a Marianum Egyházi Iskolaközpont “MEG+oldható pénzzel?” csoportjának “A Rosewater-projekt” c. hangjátéka a dunaszerdahelyi NFG Klub HomeOffice internetes rádiójában a www.mixcloud.com/live/HomeOfficeRadio linken. Ha a cím ismerős, nem véletlen: a hangjáték a 2022-ben bemutatott színházi előadásunk rádióra alkalmazott változata. A felvételeken a teljes eredeti csapat részt tudott venni. Pedig azóta az eredeti szereposztásból már hatan nem diákjai a Marianumnak, és Németországtól Debrecenig kellett egyeztetnünk a szereplőket. (Mindig mondjuk: semmivel sem könnyebb összeszervezni egy tizenöt-húsz tagú amatőr diáktruppot, mint egy profi színház musicaljének vendégszereplőit.) Az eredeti szereposztásban csak picike változások történtek, ill. Madarász Enikő került az egyik Eleanor bőréből a Narrátor szerepébe.

Minden úttörő projekt nyűgök-bajok sorozatával jár, aztán utólag általában jó érzés önti el az embert, hogy nemcsak ő lett gazdagabb egy nem mindennapi élménnyel, hanem talán a Világegyetem egy pici szeglete is egy picit jobb hellyé vált általa.

Jó emberekkel kerültünk munkakapcsolatba. Évek óta próbáljuk megszervezni, hogy Hernádi Kriszta beszédtanár dolgozhasson a csoporttal. Ez eddig egyeztetési gondok miatt rendre elmaradt, de most végre megvalósult, és élményszámba ment. Hálásak vagyunk Kovács Ákosnak és az NFG Klub csapatának, hogy barátian fogadták a középsulis csikócsapatot a stúdiójukban. Örülünk, hogy Domján Gergelynek az utómunkálatok során szívügyévé vált a feladat. A hangjáték verzió létrejötte fölött ismét a Miklós László - Tóth Gábor tandem bábáskodott.

Felmerül a kérdés, hogy honnan az ötlet. Hiszen a hangjáték az egyik legnehezebb műfaj: nem feltétlenül tizen-huszonéves amatőr játszóknak való. Nos, nem is mi találtuk ki! A ludas a dologban Vasik János, akinek talán ez élete egyik utolsó – ha nem a legutolsó – projektje. (Innentől picit személyesebb lesz az írás.) 

Jánossal körülbelül annyi idősen ismerkedtem meg, mint ahány évesek a mindenkori marianumos színjátszók. Amikor elkezdtem a munkát diákszínjátszó rendezőként, a kezdet kezdetétől figyelemmel kísérte a csapat munkáját. Ő csinálta a legelső interjút az akkori diákokkal 2014-ben Gombaszögön a szalmaszínházban (A császár új ruhája). Mini-turnét szervezett 2015-ben A naccságos fejedelem-nek Kassára és Rozsnyóra. Pozsonyból utaztak a családdal az . . . – – – . . . (Save Our Souls) limes galériabeli előadására. Mindig buzdított, dicsérte a diákokat, lelkendezett. Utoljára 2021-ben látott előadást a Marianumban: az Akit az istenek szeretnek címűt. Már nagybetegen. 2022 decemberében, amikor felhívott, elhittem neki, hogy jobban van. Pedig nem kecsegtetett. Igaz, nem is panaszkodott. Hanem rábeszélt a rádiójáték elkészítésére a diákokkal. Igyekeztem tiltakozni: nem amatőröknek való, hogy csak a hangjukkal dolgozhatnak, nincsenek “nagy nevek” a csoportban stb. Ő pedig két kórházi kezelés között sorra pattintotta le az ellenvetéseimet. A fő érve hasonló volt, mint amit a szöveg elején idézett kedves nézőnk írt a Facebookra: “ilyet még nem csinált senki.” Meg hogy a gyerekekből sugárzó energia feledtetni tudná az esetleges bicsaklásokat. Elcsábultam. Főleg miatta. Tele volt energiával. Mármint ahhoz képest, hogy a sokadik kezelése előtt/közben volt...

A munkát aztán már nélküle fejeztük be...

Az elkészült művet mindezekért Vasik János emlékének ajánljuk. Kedves János! Tudd, hogy hálásan köszönjük! Reméljük, örülsz majd a végeredménynek. 

“A Rosewater-projekt” hangjáték három részben hallgatható meg esténként 2024. március 26-28. között a dunaszerdahelyi NFG Klub HomeOffice rádiójának online felületén. A bemutatót követően a mű szintén az NFG Club Mixcloud oldalán lesz archiválva. Ezeket a linkeket majd az előadás lapján tesszük közzé a későbbiekben.

A bemutató Facebook eseménye itt található. A projekt a Kisebbségi Kulturális Alap — Kultminor anyagi támogatásával valósult meg. A marianumos diákszínjátszók működéséhez a biztos hátteret a Cornides István Társaság biztosítja.

Tóth Gábor