Gőzerővel dübörög az Erasmus+ projekt gimnáziumunkban

2024. február 14.
2023-2024
,
Gimnázium
Gőzerővel dübörög az Erasmus+ projekt gimnáziumunkban

 

Gimnazistáink a 2023/2024–es tanévtől egy sikeres pályázatnak köszönhetően ismét bekapcsolódnak az Erasmus+ nemzetközi diákmobilitási programba cseh, lengyel, román, bolgár és magyar középiskolákkal karöltve. Az angol nyelvű projekt „FROM OPPRESSION TO FREEDOM - REDISCOVERING EUROPE WITHOUT BORDERS” címmel azt vizsgálja, milyen hatással volt a kommunista diktatúra négy évtizede az emberek mindennapi életére Csehszlovákiában és a partnerországokban. 
Az elmúlt hónapok munkával teltek: diákjaink novemberben részt vettek az Erasmus + projekt keretén belül megrendezett nemzetközi logótervező versenyen, melynek célja a projekt szellemiségét tükröző logó elkészítése volt.  Gimnazistáink ötletes logóterveket alkottak, az iskolai fordulón 3. helyezést ért el Molnár Bence (II.G), 2. helyen végzett Rónai Kata (I.G), a győztes Nagy Viktória (III.G) lett, Fülöp Hanna (I.G) pedig különdíjban részesült. A szlovákiai, lengyelországi, bulgáriai, romániai, csehországi és magyarországi partnerintézményekben megrendezett iskolai fordulók három legjobb logóterve jutott tovább a nemzetközi versenybe, melynek nyertese végül a bolgár iskolából került ki. A győztes logóterv szerepel ezentúl a projektet népszerűsítő dokumentumokon és plakátokon. 
Iskoláink Erasmus+ diákjai mindeközben gőzerővel dolgoznak a projekttémán, heti rendszerességgel Erasmus+ szakkört látogatnak, ahol a témához kapcsolódó projektfoglalkozásokon vesznek részt.  A lelkes team összeállított egy száz kérdésből álló füzetecskét angol és magyar nyelven, melyet felhasználva iskolánk és a partneriskolák  diákjai interjúkat készítettek szüleikkel, nagy- és dédszüleikkel a kommunizmus időszakával kapcsolatban. Az elkészült kollázsokról, podcastokból és interjúkból olyan élettörténetek rajzolódnak ki, melyek közelebb hozzák a korszakot a mai generáció számára. 
December 19-én került sor az első nemzetközi online konferenciára, melynek keretén belül a partnerintézmények diákjai bemutatták városukat és iskolájukat a projektben résztvevő diákoknak és tanároknak. Iskolánkat Šašhalmy Gergő (I.G) és László Barnabás (I.G) képviselték, akik nagyon magabiztosan és felkészülten mutatták be Komáromot és iskolaközpontunkat. 
A január 30-i online Erasmus+ konferencián már nemzetközi csapatokban dolgoztak diákjaink, előadásokat készítettek a mindennapi életet érintő témákról a kommunizmus időszakából. A következő altémákat dolgozták fel gimnazistáink videók, podcastok és prezentációk formájában: sport, irodalom és művészet, iskolai mindennapok, a munka világa, divat és szórakozás. Lehotka Zsófia, Juhász Orsolya, Rosička Orsolya, Mózes András, Tóth Máté és Pollák Zsófia kiváló előadásokkal járultak hozzá a konferencia sikeréhez, nagyszerű angoltudásról és alapos felkészültségről tettek tanúbizonyságot. A konferencia a témához kapcsolódó Kahoot kvízjátékkal ért véget, melybe hat országból több mint ötven diák kapcsolódott be az online térben. A dobogó csúcsán végül Mózes András állt, akinek e remek helyezéshez szívből gratulálunk!
Erasmus+ diákjainknak további kitartó munkát kívánunk!

Galo Lukács Tímea, Erasmus+ projektkoordinátor