Gimiseink a Habsburgok nyomában jártak

2023. december 10.
2023-2024
,
Gimnázium
Gimiseink a Habsburgok nyomában jártak

December 7-én gimnazistáink „A Habsburgok nyomában” címmel tematikus kiránduláson vettek részt Bécsben.  Mint minden évben, most is nagy várakozás övezte a kirándulást, hiszen az ígéretes program, a császárváros fenséges hangulata magával ragadó élményt nyújt mindenki számára. 
A buszban Bécs felé Galo tanárnő a Habsburgok történetéről mesélt, majd érdekességeket kiemelve olyan kulisszatitkokat is elárult, hogyan telt Ferenc József egy napja, mennyire ódzkodott a császár a modern technikai vívmányoktól, vagy épp mi volt Sisi kedvenc édessége. Bécsbe megérkezvén első utunk a Habsburgok nyári rezidenciájához, Schönbrunnba vezetett, mely Európa egyik legszebb és leglátogatottabb barokk épületegyüttese. A Grand Tour keretén belül az impozáns palota negyven helyiségét jártunk végig, melyek közül a hatalmas tükörterem, a Habsburgok bálterme nyerte el legjobban tetszésünket, ahol hatéves csodagyerekként Mozart is zenélt. A barokk és biedermeier bútorokkal, grandiózus falfestményekkel teli pompás dísztermekben sétálva megelevenedett előttünk a történelem, a császári család privát lakosztályain végighaladva pedig betekintést nyerhettünk a Habsburgok magánéletébe is.
A kastélylátogatás után mindenki nagy örömére egy kis szabadprogram következett Bécs belvárosában, melynek keretén belül mindenki megebédelhetett és kedvére nézelődhetett. Ebéd után a Schatzkammer, a császárok kincstára felé vettük az irányt, mely többek között a Habsburg-dinasztia egyedülálló kincseit rejti: az osztrák császári koronát, a Német-római Birodalom koronázási ereklyéit, valamint Erzsébet császárné különleges ékszereit, de itt látható Bocskai István süvegszerű aranykoronája is. A kincstár érdekessége egy óriási narválagyar, melyet egykoron unikornisszarvnak véltek, valamint egy achátból készült nagy tál, amelyet a legendás Szent Grálként tartottak számon. 
A nap megkoronázásaként a karácsonyi vásár káprázatos álomvilágába csöppentünk a Neues Rathaus előtti téren. Itt rendezik meg 1975 óta a legnagyobb és leghíresebb bécsi karácsonyi vásárt, melyet hivatalosan Adventszauber, azaz karácsonyi varázs néven illetnek. Az elnevezés nem túlzás, a hatalmas vásárnak hamisíthatatlan karácsonyi hangulata van: adventi zenék csendülnek fel, pompázatosan feldíszített fenyőfák és kellemes karácsonyi illatok varázsolnak adventi atmoszférát. Bennünket is magával ragadott ez a varázs: gőzölgő gyerekpunccsal a kezünkben sétáltunk a szemet gyönyörködtető standok és a világító lampionokkal díszített fák között, miközben a fényárban úszó gótikus városháza fölöttünk tornyosult. 
A hazaút is tartogatott némi izgalmat: a buszban a Habsburgokkal kapcsolatos kvízt töltöttünk ki, valamint verset írtunk a kirándulásról. A Kesan Bernadett, Jókai Abigél és Mózes András alkotta csapat Petőfi stílusában írt versével aranyérmes lett, de a többi csapat is nagyszerű versekkel örvendeztette meg a busz közönségét. Mindnyájan rengeteg élménnyel gazdagodva búcsúztunk Bécstől, pedig szívesen maradtunk volna még pár napot ebben a titkokkal teli, fenséges városban.
 

A győztes csapat verse:


Egész úton odafelé
azon gondolkodám,
miként fogok puncsot inni
a bécsi vásár során.

Az információkhoz 
könnyen hozzájutánk,
ámbár a kinderpuncsot
sokra nem tartánk.

A kincstárba toppanva
a ruhákat meglátám,
s magamra pillantva
leége az orcám.

Egy étkezés után
a vagyonom otthagyám,
de a szívem ezt
soha nem báná.

 

„Szeiner és a többiek” verse:


Te dicső osztrák, tudod-e,
mi történt rég errefele?
Kik uralták eme földet?
Kik szerették ezt a népet?

Ők voltak hát a Habsburgok,
tőlük féltek más császárok.
Ötödik Károly büszke népe
keresztet vetve néz az égre.

Ez volt egykor, mi történt hát?
Árva népetek segítségért kiált.
Hol vagytok, ti nagy Habsburgok?
nem halljuk már ágyúitok.

 

A „Kinderpuncs” csapat verse:


Elindultunk egy szép úton,
pénzt költöttünk benzinkúton.
WC-jeggyel minden olcsó,
egy pár zokni nyolc euró.

Schönbrunnba majd beköltözünk,
Minden héten bált rendezünk,
Saját portrénk feltetetjük,
Sisiét meg levetetjük.

Így lesz Lili a királynő,
mellette Évi hercegnő.
kis faluról idejöttünk,
udvarhölgyként hazatérünk. 

 

A „Csibék” verse:


A nap elején én elhagyatott szegény,
buszutunknak végén a kastélyt elérvén.
Habsburgoknak emléke, Schönbrunn dicsősége,
kertjének varázsa, tükrök csillogása.
Kincsek és ereklyék, koronák, pénzérmék.
Hatalomnak ára, a házasság bánja.