Erasmus+ projekttalálkozón vettek részt tanáraink a romániai Brăilában

2024. március 27.
2023-2024
,
Gimnázium
Erasmus+ projekttalálkozón vettek részt tanáraink a romániai Brăilában

„From Oppression to Freedom – Rediscovering Europe without Borders” elnevezésű történelmi témájú Erasmus+ projektünk keretén belül tanáraink Erasmus+ projekttalálkozón vettek részt Romániában. A projekt fő koordináló intézménye, a brăilai Liceul Tehnologic Edmond Nicolau partneriskola látta vendégül a Bulgáriából, Csehországból, Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából érkező tanárdelegációkat, melyek a projekthét alatt a kommunizmus témaköréhez kapcsolódó szakmai workshopok mellett megismerték a vidék kulturális és természeti örökségét is. A résztvevők előadásokat hallgattak, óralátogatásokon vettek részt, valamint a 89-es romániai forradalom aktív résztvevőinek elbeszélésén keresztül átfogó képet kaptak arról, milyen volt az élet a Nicolae és Elena Ceaușescu nevével fémjelzett kommunizmus évtizedei alatt Romániában.  Az iskola épületében megtekintettük a korszakra  jellemző tárgyakból, egyenruhákból és propagandacélokat szolgáló plakátokból összeállított gazdag kiállítást is. 
A projekthét kultúrprogramokban is bővelkedett, a résztvevő tanárok idegenvezetéssel egybekötött városnézésen vettek részt a projekttalálkozónak otthont adó Brăilában, és ellátogattak a 180.000 lakost számláló város impozáns színházába is, valamint a helyi múzeumban történelmi előadáson vettek részt. A hajdan virágzó kereskedőváros ma is a kultúrák és vallások olvasztótengelye; a városi paloták és hatalmas székesegyházak a város valamikori gazdagságáról tesznek tanúbizonyságot. Tanárkollégáink ellátogattak az észak-dobrudzsai régióhoz tartozó Tulcea városába, melyet a Duna-delta kapujának is neveznek, mivel a múltban innen ellenőrizték a Fekete-tengerre irányuló tengeri kereskedelmet. Az orosz-török háborúkban fontos stratégiai pontnak számító Enisala-erődből lélegzetelállító látvány nyílt a Duna-deltára, a Buzau mellett található sárvulkánok hideg vízzel teli bugyogó kráterei pedig nem mindennapi látványt nyújtottak. A Bukarestben tett látogatás során a helyi idegenvezető az óváros macskaköves utcáiba kalauzolva bemutatta a főváros főbb látványosságait, útba ejtve a román parlament monumentális épületét is. 
A projekthét alatt a nemzetközi tanárcsapatnak alkalma nyílt megismerni egymás történelmét és kultúráját, a szakmai beszélgetések során pedig megosztották egymással a jól bevált pedagógiai gyakorlatokat, s a vidám hangulatú szakmai beszélgetéseknek köszönhetően rengeteg innovatív ötlettel felvértezve tértek haza. Nagy köszönet illeti a projekt román koordinátorát, Teodora Turcoianut és nagyszerű kollégáit, akik szívélyesen fogadták a nemzetközi tanárdelegációkat, valamint gazdag programmal és igényes projektmunkával biztosították a projekttalálkozó magas színvonalát. 

Galo Lukács Tímea, projektkoordinátor