A nagy koronarablás szeptemberben

2023. augusztus 8.
2022-2023
,
Gimnázium
MEG+intszéplesz karikatúra (Nagy Viktória alkotása)

A Marianum gimnazista színjátszóival zajos sikereket aratva zártuk az előző tanévet. (Aki esetleg nem hallott volna A nagy koronarablásról, ezen az oldalon minden részletet és sajtóvisszhangot megtalál.) Szeptember elején a diákok visszafoglalják az Öregvárat, és néhány alkalommal újra előadják a produkciót. Mivel egyszerre csupán 50 nézőt tud fogadni az előadás, a részvétel regisztrációhoz kötött.

A regisztrációs linkek ebben a gyűjteményben érhetők el. A regisztrációs oldalak 2023. augusztus 20-án, este 20:00-kor válnak aktívvá.

Aki nem szeretne lemaradni, már most élesítse digitális naptárát vagy legalább fogasson oda egy cédulát a hűtője oldalára egy nyaralós mágnessel!

Gyakorlati tudnivalók

Az előadást a komáromi erőd Öregvárában játsszuk. Kb. két és fél órán át tart. Egy szünettel. A nézők az erőd tereiben sétálva tekintik meg. Ezeknek a körülményeknek van néhány következménye:

  1. Az előadást mindenki saját felelősségére tekinti meg. Nincs odabent különösebb veszélyforrás, nem horrorházba invitáljuk a kedves nézőt; már több alkalommal játszottuk, folyamatos a tárlatvezetés is, a döntő többség eddig túlélte az erődlátogatást. Viszont természetesen előfordulhat baleset (leginkább a göröngyösebb talaj vagy váratlan vakolatpotyogás miatt). Ezért kérjük, hogy ne kóboroljanak el a csoporttól, ill. ha bármi váratlan történik, tegyék szóvá.
  2. Alkalmanként legfeljebb 50 nézőt tudunk fogadni. Csak azokat a nézőket tudjuk beengedni az erőd területére, akik a bejáratnál felmutatják regisztrációjukat (nyomtatott vagy elektronikus formában).
  3. Bejárat a Villanytelep út nagy kapuján keresztül (Pontos helykoordináták itt.) Az autóval érkezőknek LESZ LEHETŐSÉGÜK az erőd területén, zárt kapu mögött parkolni.
  4. Kezdés előtt bezárjuk a kaput. A későn érkezőket nem áll módunkban beengedni. A bejárat a Klapka tértől mérve is legalább 10-15 percnyi séta. Érdemes tehát időben elindulni.
  5. Idősebbeknek és — bármilyen indok miatt — nehezen mozgóknak szívesen segítünk. Összehajtható, hordozható székeket tudunk kölcsönözni. Két helyen fordul elő kisebb lépcsőzés. Ezeket ki tudjuk kerülni azokkal, akik kérik. Ilyen jellegű igényeiket szintén a belépéskor jelezzék.
  6. A koraőszi időpont ellenére a réteges ruházat indokolt. Egyáltalán nem túlzás a zárt cipő, zokni, hosszú nadrág és egy szvetter vagy pulcsi a nyári póló fölé.
  7. Nem valószínű, csak elképzelhető, hogy a klausztrofóbiával küzdők kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek egy-két ponton. Bár társulatunkban is van ilyen színjátszó, egyszer sem lett rosszul. A jelenetek döntő többsége szellős, nagy terekben játszódik. Két-három terem esetében sejtjük, hogy szorongást okozhat. Bár ezek is legalább akkorák, mint egy átlagos osztályterem, és csak egyetlen teremben lesz zárt ajtó.
  8. Az előadásban van néhány szabadtéri jelenet. "Kicsit" rossz idő esetén apró módosításokkal elő tudjuk adni a darabot. "Nagyon" rossz idő esetén új dátumot igyekszünk keresni. (Egyébként pedig bízzunk az indián nyárban. "Nem fog esni.")
  9. A helyszínen mobil WC kabinokat biztosítottunk.

Bízunk benne, hogy a felsorolt nehézségekért az izgalmas helyszín — és kicsit talán a munkánk is — mindenkit kárpótol majd.

Egy kis kedvcsináló

“Mondjuk, még vizák úszkáltak a Dunában. Hatalmas, 5-6 méteres, gyönyörű példányok. És a hold ott ragyogott Komárom felett. És tél volt és hó volt, és a hold ott ragyogott minden hópihekristályban. És a várban valamit terveltek.“

Ilyen szavakkal vezeti fel Csuda a történetet. A történetet, amelyet nagy vonalakban ismer a történelemtudomány — leginkább Kottanner Ilona emlékirata alapján —, de a részleteket tekintve balladisztikus a homály. Ahonnan pedig hiányoznak a tények, teret kap a fantázia és/vagy a konspiráció. Ez egyrészt történelemhamisítás (töhörtéhénelemhamisihítáhás! — bődül fel  a tömeg), másrészt viszont meseszövés. Erről a “másrészt viszont”-ról igyekszik szólni az előadás...

Ezen felül, ahogy már feljebb említettük, minden részlet itt.

(A címlapkép Nagy Viktória diákunk, a társulat oszlopos tagjának munkája.)