Cornides-nap az iskolánkon

2022. november 28.
2022-2023
,
Alapiskola
Cornides-nap az iskolánkon

Nem mindennapi fizika-show részesei lehettek a diákok november 25-én, a Cornides-nap alkalmából. Visszajáró kedves vendégeket fogadott a MARIANUM: Teleki Aba és Boris Lacsný, a Phys4u Kft. fizikusai jöttek el hozzánk ismét, és két fordulóban találkoztak a diákokkal.
Számos kísérlettel tarkított előadásuk széles témát ölelt át. Az elektromos energia gazdaságos szállítását és felhasználását vették górcső alá az Edison-Tesla párharctól indulva a szupravezetők gyakorlati alkalmazásáig. Az előadás első fele közérthetően magyarázta meg, hogy a mai napig használt villamos hálózatunk miért épp a Tesla által javasolt váltakozó feszültséget preferálja a biztonságosabbnak tűnő egyenfeszültség helyett. Majd kísérleteken keresztül léptünk át a „hideg fizika“ és a szupravezetők birodalmába, hogy megsejtsük azt a kibontakozó új világot, ahol a szupravezetők elterjedése minimalizálja majd a veszteségeket.
A másfél órás bemutató nagy erénye volt, hogy a kísérletekkel nemcsak néhány kiválasztott önkéntes léphetett kapcsolatba, hanem valamennyi érdeklődő megtapasztalhatta például azt, hogy milyen érzés, amikor leöntik folyékony nitrogénnel. Az előadás koronája pedig – az immár elmaradhatatlan – fagyikészítés volt.
Előadóinknak ezúton is köszönjük az élményt.