Beszámoló a XXI. Kárpát-medencei Magyar Iskolatalálkozóról

2023. június 8.
2022-2023
,
Alapiskola
Beszámoló a XXI. Kárpát-medencei magyar iskolatalálkozóról

Pár év kényszerű kihagyás után május végén ismét sor került a már hagyományos találkozóra, ezúttal a piliscsabai Páduai Szent Antal Iskola szervezésében. Az ukrajnai Aklihegyről, a szerbiai Bácskertesről, az erdélyi Etédről, a horvátországi Laskóról és iskolánkból érkező diákokat a vendéglátó diákok fogadták be átmenetileg családjaikba, otthonaikba, s ez a személyes kapcsolatépítési lehetőség épp a legfontosabb oldala az egész rendezvénynek. A kísérőtanárok szintén szívélyes, családias vendéglátásban részesültek a piliscsabai kollégák jóvoltából. A gazdag programot sok közös beszélgetés kísérte.
Az első napon elkészültek a résztvevő települések bemutatkozó paravánjai, majd játékos vetélkedők következtek. Másnap a tatai Öreg-tó környékét fedeztük fel, élén a frissen felújított, csodás Esterházy-kastéllyal, s hazafelé útbaejtettük a Turul-szobrot, a Szelim-barlangot, és sokan még a közelben álló kilátóra is felmásztak. Szombaton délelőtt az Országházba látogatott el a vendégcsapat, ahol a Szent Koronát is láthattuk. Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Páduai aulájában szombat este megtartott gálaműsorra, melyen az egyes iskolák diákjacsapatai bemutatták az alkalomra készített változatos és igen színvonalas műsorukat. A gála végeztével sor került a kölcsönös ajándékozásra, majd a vándorzászló átadása következett, melyet jövő tavaszig a Marianumban őrzünk - itt rendezzük ugyanis a következő iskolatalálkozót. Viszontlátásra tehát 2024-ben, Komáromban!
Köszönettel tartozunk Simon Márta tanárnőnek a Marianum műsorának összeállításáért, a kapcsolattartásért, az ajándékok beszerzéséért és az utazás megszervezéséért. Ugyancsak szeretnénk megköszönni a szülőknek, akik biztosították kis csapatunk utazását oda és vissza, nagyban megkönnyítették ezzel a munkánkat. Csoma Zselyke, Kucsora-Kisfonai Hanna, Madarász Csenge, Máté Zina (VII.A), Asztalos Emma, Dudáš Lilla, Kiss Mária, Lelkes Jázmin, Tóth Bence (VIII.A), szuper csapat voltatok, és nagyon örülünk, hogy jól éreztétek magatokat!
                                                                                                                                                                                                                                                                                                Fülöp Zsófia