Bécsben kirándultak gimnazistáink

2022. december 15.
2022-2023
,
Gimnázium
Bécsben kirándultak gimnazistáink

December 13-án Bécsben kirándultak a Marianum Egyházi Iskolaközpont gimnazistái lelkes tanáraik kíséretében. Mint minden évben, most is nagy várakozás övezte a kirándulást, hiszen az ígéretes program, a császárváros fenséges hangulata magával ragadó élményt nyújt minden érdeklődő számára. 
Első utunk a Time Travel Vienna 5D-s történelmi élménycentrumba vezetett, melynek patinás épülete maga is átvészelte a történelem viharait, pincéjében menedéket leltek a bécsiek a második világháború légitámadásai idején. Miután beültünk a virtuális időgépbe, a Bécs történelmét bemutató kisfilm visszarepített minket a római Vindobona városába, majd a sötét középkorba, a pestisjárvány idejére. Láthattuk, hogyan építették a Szent István-székesegyházat a kiváló középkori mesterek, illetve miként ostromolták meg a törökök a császárvárost. A kisfilm után különféle állomásokon megismerkedtünk a Habsburgok családfájával, fültanúi lehettünk a Habsburg császárok zárt falak mögötti beszélgetéseinek, meghívást kaptunk Strausstól egy keringőre, illetve megismertük a híres bécsi csavargó, Augusztin történetét. Egy bunker falai között átélhettünk egy második világháborús légitámadást, majd záróakkordként mozgó fiákerből élvezhettük Bécs lenyűgöző panorámáját. Mindenkit magával ragadott a szenzációs időutazás, rengeteg ismerettel gazdagodtunk Bécs történelmével kapcsolatban.
Ebéd után gyalogszerrel indultunk meghódítani a császárvárost. Galo tanárnő vállalta magára az idegenvezető szerepét, minden híresebb látnivaló kapcsán lelkesen mesélt a város történelméről, a Habsburg császárok mindennapjairól, illetve Bécs magyar kultúrtörténeti vonatkozásairól. A Mária Terézia tértől induló kultúrsétánk során útba esett a Heldenplatz, a Hofburg, a Szent Mihály tér, a Spanyol Lovasiskola, a Szent Mihály-templom és megannyi látványosság. Az idegenvezetés végén betértünk a gótikus stílusú Szent István-székesegyházba, - a bécsiek körében közkedvelt nevén a Stefflbe - egy közös imára. A gótikus ablakok, a csipkézett oszlopok és a gyönyörű középkori freskók ámulatba ejtettek bennünket. 
Következő állomásunk a Szépművészeti Múzeum volt, melynek képtára a nyugati művészettörténet számos remekét őrzi, köztük Vermeer, Velazquez, Rubens, Rembrandt és Dürer festményeit. Az antik és egyiptomi - orientalista gyűjtemény régmúlt idők titokzatos kultúráinak kincseivel bűvölt el bennünket. 
A nap megkoronázásaként a karácsonyi vásár káprázatos álomvilágába csöppentünk a Neues Rathaus előtti téren. Itt rendezik meg 1975 óta a legnagyobb és leghíresebb bécsi karácsonyi vásárt, melyet hivatalosan Adventszauber, azaz karácsonyi varázs néven illetnek. Az elnevezés nem túlzás, a hatalmas vásárnak hamisíthatatlan karácsonyi hangulata van: adventi zenék csendülnek fel, pompázatosan feldíszített fenyőfák és kellemes karácsonyi illatok varázsolnak adventi atmoszférát. Bennünket is magával ragadott ez a varázs: gőzölgő gyerekpunccsal a kezünkben sétáltunk a szemet gyönyörködtető standok és a világító lampionokkal díszített fák között, miközben a fényárban úszó gótikus városháza fölöttünk tornyosult. A hazaút is tartogatott némi izgalmat: a buszban a császárvárossal kapcsolatos kvízt töltöttünk ki, mindenki letesztelhette, mennyi információt csipegetett össze a tartalmas nap során. A Nagy Viktória, Molnár Ágnes, Šál Évi és Botka Kamilla alkotta csapat kiemelkedően magas pontszámával aranyérmes lett. Szép munka volt, lányok!
Mindnyájan rengeteg élménnyel gazdagodva búcsúztunk Bécstől, pedig szívesen maradtunk volna még pár napot ebben a titkokkal teli, fenséges városban.