Gimiseink "Best in English"-en

2021. november 30.
2021-2022
,
Gimnázium
Gimiseink "Best in English"-en

Iskolaközpontunk gimnazista diákjai október 26-án a 14-19 éves középiskolások számára rendezett nemzetközi online angol nyelvű "Best in English" versenyen vettek részt. A BIE a Cseh Köztársaság Iskolaügyi Minisztériuma támogatásával zajlik, főszervezője pedig a cseh Kompetencia-fejlesztő Intézet és a Czech-us Ügynökség.

A versenybe nem angol anyanyelvű környezetben működő középiskolák kapcsolódhatnak csak be a világ minden tájáról. Idén legalább 8 diákot nevezhettünk be. A Marianum három gimnazista osztályból összesen 22 fővel versenyzett. A vírushelyzet miatt ezt a verseny napján három külön fordulóban bonyolítottuk le. Sőt, volt olyan diákunk is, aki karanténban otthonról dolgozott. Őt a koordinátor-tanár online monitorozta és felügyelte.

A teszt a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret B1-C1 szintjének felelt meg, és kitöltésére 60 perc állt rendelkezésre. A kérdések a diákok nyelvtani, szöveghallgatási és szövegértési készségeit mérte fel. A legjobb helyezést elért diákok tárgyi jutalomban részesülnek, míg a fődíj egy kéthetes kanadai nyelvtanfolyam. A versenyt a legtöbb pontot elérő diák nyeri, pontegyenlőség esetén az időrendi sorrendet veszik figyelembe. Az elért pontszámot a diákok egyénileg, már a teszt befejezésekor azonnal megkapták. Az összesítésre két hetet még várni kell.

A tesztet a Prágai Károly Egyetem és a Brünni Masaryk Egyetem lektori csoportja állította össze és a České Budějovice-i székhelyű Európai Nyelvvizsga Központ (European Language Examination Centre) szakértői véleményezték.

A 2019-es Best in English versenyben 25 ország 624 középiskolájának diákjai versenyeztek. 2020-ban  elmaradt, így az idei megmérettetést nagy érdeklődést övezte.

Ezek a rendezvények rendkívüli örömmel töltenek el minket, hiszen ebben a nehéz vírushelyzetben a diákoknak szükségük van az ilyen jellegű motiváló kihívásokra. A versenyre csak a legelszántabb diákok neveztek be, hiszen a létrehozott tanulócsoportban már korábban elkezdték a felkészülést. Elszántságukat és lelkesedésüket még az is bizonyítja, hogy az iskolai főépület megújítása során fellépő nehézségek ellenére is mindent megtettek annak érdekében, hogy részt vehessenek a versenyen: saját elektronikai eszközöket használtak, mivel még az új számítástechnikai termünk még nem készült el.

Nagyon büszkék vagyunk a diákjainkra!