A Zene Világnapja az óvodában

2020. október 14.
2020-2021
,
Óvoda
.

Október 1. a zene világnapja. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. Az ember legősibb kifejezési formája, amely ősibb, mint a nyelv.
Nálunk az óvodában sem telik el úgy nap, hogy ne zendítenénk rá egy-egy dalra, ne játszanánk el kedvenc dalos játékainkat vagy lefekvés elött ne énekelnénk, hallgatnánk altató dalt. Ezen a napon azonban különleges szerepet kap a zene. Ellátogatva a "Zenebirodalomba" beszélgettünk a gyerekekkel a zene fontosságáról. Elmondták : „ha szomorúak vagyunk,a zene felvidít bennünket, ha félünk valamitől a zene megnyugtatja a lelkünket, és a zenére sokat lehet mozogni, táncolni”!

Megbeszéltük, hogy az évszakoknak is vannak hangjai. Utánoztuk az őszi erdő susogását, az eső csepegését, a tél csendjét, a szél halk zúgását, a tavaszi madárcsicsergést és a nyár vidám, örömtől harsogó hangját.

 Egyszerű anyagokból hangszereket barkácsoltunk ( sajtos dobozból dobokat,gyógyszeres fiolákból és apró magvakból csörgőket) és ezekkel gyakoroljuk kedvenc dalainkat,kiemelve azok ritmusát, egyenletes és kettes lüktetését. A természet kincsei is jó szolgálatot tesznek a zenéléshez: dióval,gesztenyével és kövekkel is örömmel kisérik óvodásaink a dalokat.

"A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.
Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik." (Kodály Zoltán)