Október 16-án ünnepeltük a Kenyér Világnapját

2020. október 18.
2020-2021
,
Alapiskola
Október 16-án ünnepeltük a Kenyér Világnapját

A svájci székhelyű Pékek Világszövetsége a 2001-ben döntött úgy, hogy október 16-án legyen a Kenyér Világnapja. A világnap célja, hogy bemutassa a legfontosabb élelmezési cikkének,  a kenyérnek a jelentőségét.
 
A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat. Az ünnep alkalmat ad arra is, hogy a pékek áldozatos munkájára és a kenyér jelentőségére a mindannyiunk figyelmét felhívják.

A görögök eleinte kovásztalan kenyeret használtak, de a Krisztus előtti utolsó évezredben már elkezdtek kovászt használni a kelesztéshez, és a kenyeret kemencében sütötték.

Napjainkban is különleges jelentőséget tulajdonítunk neki. Sok helyen a kenyeret megáldják, megcsókolják, vagy keresztet rajzolnak rá mielőtt megszelnék vagy megennék.
A kenyér hozzátartozik a mindennapi élethez, valamint az iskolai oktatásunk mindennapjaiban is jelen van. Mielőtt e sokféleképpen elkészített eledelt diákjaink elfogyasztanák, mint tízórait és uzsonnát, imában hálát adnak az otthonról kapott szépen becsomagolt szeretetcsomagért! 
Mi is megemlékeztünk e jeles napról. Minden osztályban külön-külön oktatófilmeket néztek, szebbnél szebb rajzok és kreatív munkák készültek. 

A legjobb dolgok mindig a közelünkben vannak - a lélegzet az orrunkban, a fény a szemünkben, a virágok a lábunknál, a munka a kezünkben, az Igazság ösvénye előttünk. Ne kapaszkodjunk a csillagok felé, de becsüljük meg hétköznapi feladatainkat abban a biztos tudatban, hogy a mindennapi kötelesség és a mindennapi kenyér a legédesebb dolog az életünkben.

(Robert Louis Stevenson)