Méltó megemlékezés a forradalom hőseiről

2021. március 15.
2020-2021
,
Alapiskola
Méltó megemlékezés a forradalom hőseiről

"Magyar történet múzsája,
Vésőd soká nyúgodott.
Vedd föl azt s örök tábládra
Vésd föl ezt a nagy napot!
Nagyapáink és apáink,
Míg egy század elhaladt,
Nem tevének annyit, mint mink
Huszonnégy óra alatt.
Csattogjatok, csattogjatok,
Gondolatink szárnyai,
Nem vagytok már többé rabok,
Szét szabad már szállani."
(Petőfi Sándor)
 

A mai napon, március 15-én zajlottak a Marianum berkein belül az 1848-as forradalommal kapcsolatos megemlékezések. Minden osztály a lehetőségeinek megfelelően, minden higiéniai és biztonsági előírást betartva ünnepelt ma.

Iskolánk kisdiákjai egy kézműveskedős délelőttel indították a napot, s a kokárdák és zászlók alkotása közben megfelelően hangolódtak a mai napra. Miután újra felelevenítették a 173 évvel ezelőtti időszak történéseit, a Klapka tér felé vették az irányt, ahol a hírhedt honvédtábornok szobrát koszorúzták meg. Az ezt követő Kossuth-nóta énekére még a magyar huszárok is megjelentek a városháza tetején, üdvözölve a Marianum lelkes csapatát.

Eközben a "nagyok" online formában emlékeztek. A magyar- és történelemórák mai témája mindenhol a forradalom köré összpontosult. Kisfilmek, prezentációk, Petőfi-versek zengtek a számítógépek képernyőin. A matekórák szintén a nemzeti ünnep jegyében folytak: piros-fehér-zöld színek segítségével kombinatorikai feladatokat oldottak diákjaink, és az 1848-as évszám ihlette a számelméleti feladatokat is.

Megemlékeztünk, fejet hajtottunk a hősök emléke előtt, erőt merítettünk hitükből, akaraterejükből, magyarságukból.