Matekversenyek a Marianumban

2021. március 5.
2020-2021
,
Alapiskola
Matekversenyek a Marianumban

„A matematikatanulás mozgatóerejének ... a felfedezés izgalmának kell lennie, nem pedig annak a kétes értékű célnak, hogy másoknál jobb osztályzatokat kapjunk, vagy valamilyen díj dicsőségében sütkérezzünk.” (Dienes Zoltán Pál)

Ahogy minden évben, úgy idén is szeptembertől készülődnek, gyakorolnak diákjaink a matekversenyekre. Ősszel a Kenguru verseny bepótlásával kezdtük az iskolaévet. Szépen teljesítettek diákjaink, az első húsz hely valamelyikén szerepeltek minden kategóriában. A dobogósok között volt Molnár Márton (2.kategória, 3. hely) és Škulec Dávid (6.kategória, 3. hely).

A közkedvelt Laki Matek csapatverseny nem valósulhatott meg ősszel a járványhelyzet miatt. Tavaly a Katedra levelezős verseny a házi fordulókkal befejeződött, de nem ment el diákjaink kedve, hanem idén újra nekigyürkőztek a négyfordulós versenynek. Az ötödikes Vámos Panna és Návrádi Dávid, a hatodikos Urban Ábel, a nyolcadikos Susík Kitti és Zink Dóra, valamint a kilencedikes Varga Domonkos bíznak benne, hogy idén nem hiúsulnak meg a következő fordulók.

A kétfordulós Dugonics András Matematikaverseny a magyarországi katolikus iskolák versenye. Mindkét fordulót sikeresen megoldotta Urban Ábel, Földes Gergő, Zink Dóra és Varga Domonkos.

Idén indult a Bendegúz Akadémia szervezésében egy új verseny, a MatekÁSZ, melyre 20 diák nevezett be. Az első forduló online formában valósult meg. A lelkes csapat ügyesen vette az akadályokat. A megyei fordulóba továbbjutott Lelkes Jázmin, Urban Ábel, Földes Gergő és Susík Kitti. A Pitagorasz iskolai fordulójának eredményes diákjai, akik az áprilisi járási fordulóban versenyeznek: V.osztály: Madarász Csenge, Návrádi Dávid, VI. osztály: Urban Ábel, Lelkes Jázmin, Asztalos Emma, VIII. osztály: Földes Gergő.

A matematika olimpia házi fordulóját sikeresen megoldották: V. osztály: Csoma Zselyke, Madarász Csenge, Návrádi Dávid, Vámos Panna VI. osztály: Urban Ábel VII. osztály: Csoma Koppány VIII. osztály: Földes Gergő, Susík Kitti, Zink Dóra IX. osztály: Antal Máté, Gál János Márk, Varga Domonkos. A matematika olimpia járási fordulója az V. és IX. évfolyamnak online formában történt. Az ötödikesek kategóriájában a járási forduló eredményes megoldója Csoma Zselyke lett, a kilencedikeseknél pedig Varga Domonkos. A további évfolyamok járási fordulója március végén lesz.

Csalódást okozott diákjainknak, hogy a Zrínyi verseny sajnos a járványügyi helyzet miatt online formában nem valósítható meg. Bíznak benne, hogy a Kenguru versenyt meg tudják írni, ha későbbi időpontban is. Sok sikert kívánunk diákjainknak az elkövetkező fordulókhoz is!

„Gondolkodjatok sokat! Nemcsak a matematikáról. Mindenről.“ (Schwarz)