Látogatás az Esterházy János Zarándokközpontba

2021. június 24.
2020-2021
,
Gimnázium
Látogatás az Esterházy János Zarándokközpontba

Másodikos és harmadikos gimnazistáink június 22-én ellátogattak az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontba, amely Esterházy János emlékezetét ápolva tragikus életútjának és örökségének állít emléket. 
Csámpai Ottó, az intézmény vezetője kétórás foglalkozás keretén belül mutatta be gimnazistáinknak a felvidéki magyarság mártírjának tragikus sorsát és életművét. A gróf személyes tárgyait őrző emlékmúzeum megtekintése után diákjaink filmvetítéssel egybekötött beszélgetésen vettek részt, majd az Esterházy-kálvária fából faragott stációi mellett felzarándokoltak a dombtetőn lévő sziklasírhoz, amely Esterházy János földi maradványait őrzi. A látogatás legmeghatóbb pillanata volt a közös ima, melyben a Marianum diákjai és tanárai megköszönték Esterházy hűségét, példamutatását és a felvidéki magyarságért tett áldozatvállalását. Nemzeti himnuszunk eléneklése után diákjaink ellátogattak a barlangsír fölé magasodó kupolás, görögkeleti mintára tervezett Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnába, ahol vezetőnk beszámolt Esterházy János boldoggá avatásának folyamatáról. A zarándokközpontban tett látogatás során tudatosult diákjainkban, hogy az Esterházy által  képviselt hit, erkölcs, hazaszeretet és megbékélés-eszmény olyan értékek, amelyek lelki iránytűként szolgálnak minden keresztény ember számára, valamint  példát mutatnak korunk értékválságban sodródó világában is. 
A zarándokközpontban elfogyasztott kiadós ebéd után gimnazistáink idegenvezetéssel egybekötött városnézésen vettek részt a nyitrai várnegyedben, majd a várva várt szabadprogram következett. A kirándulás jutalomút volt az Erasmus+ projektben résztvevő gimnazisták számára. 
Galo Lukács Tímea