Olvasóvá nevelés - rendhagyó irodalomóra a 9. osztályban

2019. március 3.
2018-2019
,
Alapiskola
Olvasóvá nevelés - rendhagyó irodalomóra a 9. osztályban

A digitális nemzedék olvasóvá nevelése a pedagógusok oktatói-nevelői munkájának mindennapos kihívása, hiszen a mai netgeneráció egy része már nem a szülők által felolvasott meséken nőtt fel, hanem képekben gazdag mesefilmeken. A netgenerációt már nem a képzetalkotás által nyert élmények késztetik leginkább az olvasásra, mint elődeiket, hanem az információszerzés motiválja az olvasást. Ezért keressük mi pedagógusok az utat, az újabb módszereket a mai más olvasási attitűddel rendelkező tanulók olvasási készségének fejlesztésére.
Az egyik járható útnak a pedagógiában az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő drámapedagógiai módszer látszik. Ezért is kapott helyet a Komáromi Marianum Iskolaközpontban 2019. február 20-án a XXIV. Komáromi Pedagógiai Napok rendezvénysorozatában Kuklis Katalin színész, drámapedagógus „Olvasóvá nevelés“ című rendhagyó irodalomórája a 9. osztályban. A foglalkozás középpontjában Brandon Hackett Életjáték c. novellája állt, amely már témájának időszerűsége miatt is – a virtuális világ veszélyei az egyénre - felkeltette a tanulók érdeklődését. Így a foglalkozás vezetőjének rövid ráhangolás után sikerült megnyernie a diákokat   az együttgondolkodásra. A kilencedikesek vették a lapot, namcsak együtt gondolkodtak a novella által felvetett problémasoron, hanem erkölcsi értékrendjüknek megfelelő megoldásokat is javasoltak        a novella befejezéséül, amelyet házi feladatként kellett elolvasniuk. A 90 perces foglalkozást 22 pedagógus figyelte. Az irodalomórát szakmai megbeszélés követte. A foglalkozás csoportvezetője Kálosi Gabriella volt.
A rendhagyó irodalomórát követően a tanulók így nyilatkoztak irodalomtanáruknak: „Tetszett, hogy a történet olyan volt, ami bennünket is érdekelt. Játékos volt, nem hagyományos. Együtt dolgozhattunk, és használhattuk a fantáziánkat. Tetszett, hogy közösen gondolkodtunk. Jó volt, hogy interaktív volt. Tetszettek a feladatok. Engem zavart, hogy sokan figyelnek.”
A tanulók fenti gondolatai önmagukért beszélnek: Van tehát eszköz pedagógiai módszertárunkban, amellyel olvasóvá nevelhetjük gyermekeinket.

Kálosi Gabriella