Magyar Kultúra Napja

2019. február 17.
2018-2019
,
Gimnázium
Marianumosok a Magyar Kultúra Napján

Mint ismeretes, Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be Hymnus című költeményét, amelyet 1844-ben, 175 éve Erkel Ferenc zenésített meg. 1989 óta ekkor ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. A komáromi ünnepségre idén január 23-án került sor. Ezt a megemlékezést hagyományosan a Széchenyi István Polgári Társulás szervezte.
Az ünnepség két érdekes és színvonalas előadásból állt, az egyiket Tarics Péter, a Széchenyi Társulás elnöke, a másikat, iskolánk alapító igazgatója, Stubendek István tartotta. A magas színvonalú, érdekes, helyenként megható beszédek magukkal ragadták a hallgatóságot. Stubendek karnagy úr időnként énekkel fűszerezte mondanivalóját. 
Az est zárásaként felhangzott a Himnusz, és testvérverse, a Szózat is. Ezeket a költeményeket gimnáziumunk tanulói, Kiss Dóra és Nagy Viktor adták elő.  Mindketten jól értelmezve, az est színvonalához méltó módon adták elő nemzeti költészetünk két legismertebb művét, megérdemelt sikert aratva.
Elmondhatjuk, hogy sok ilyen műsort kívánhatunk magunknak, s nagy öröm, hogy a marianumosok emelhetik ezeknek a rendezvényeknek a fényét.

Mózes Endre