Helyzetjelentés Baranya megyéből

2019. március 14.
2018-2019
,
Gimnázium
Helyzetjelentés Baranya megyéből

2019.március 11-én, a déli órákban gimnáziumunk első három évfolyamából kovácsolódott csapata megérkezett Pécsre, a Kodály Zoltán Gimnáziumba, ahol szeretettel fogadtak bennünket. Pogácsa és sütemény mellett pihentük ki az utazás fáradalmait, élvezve a pécsiek vendégszeretetét és társaságát. Közös műhelymunkával telt a délután, mely során a programban szereplő eseményekről és helyszínekről frissítette fel ismereteit a csapat. 
Néhány helyi diák elkísért minket Pécs belvárosába, egy rövid sétára. Kellemesen elfáradva érkeztünk szálláshelyünkre, Pécsváradra, az István Király Szállóba, amely ódon kolostorfalaival, hangulatos fűszerkertjével, festői szépségű kilátással és mosolygós személyzettel szolgál otthonunkként ezen a héten.
A néhány percig tartó esti havazást követően, kedden kissé szeles napra virradtunk, ez a tény mégsem törte meg kis csapatunk lelkesedését. A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen tett látogatás során érdekes ismeretekkel lettünk gazdagabbak, köszönhetően az új látogatói központban megtekintett tárlatnak, valamint felkészült és humorral is megáldott idegenvezetőnknek. A délutánt Siklóson töltöttük. A helyi történész ismert minden tényt és izgalmas anekdotát a várról, valamint annak gyönyörű kápolnájáról. Lelkesedéstől csillogó szeme minket is magával ragadott. Csengő hangú diákjaink a kápolna akusztikáját is kipróbálták. A vár minden zeg-zugának bebarangolását, és korabeli harcászati viselet felpróbálását követően megtekintettük a Malkocs Bej Dzsámit. A napot közös mozizással zártuk.
Harmadik napunkon Szigetvárra érkeztünk. Megtekintettük a várral, fegyverzettel és török hódítással foglalkozó tárlatot. A várkertben található Ali pasa dzsámija, melynek hangzása hasonlóan kiváló, mint a Siklóson található kápolnáé. A kert tavaszi napsütésben fürdött, mi pedig élveztük a friss levegőt és a fegyverbemutatót. Hazaindulás előtt még útba ejtettük a Török Házat és Szigetvár főterét. Délután, Pécsváradra visszaérkezve alkalmunk nyílt alaposabban szemügyre venni szálláshelyünket. Az udvaron egy barokk templom romjai körül, rendezett gyógynövény és fűszerkert látható, a bencés apátság egyes részeit ötvözték a modern építészettel. Ily módon fér meg egymás mellett a vendégek számára épült szállodarész, a templomromokkal, valamint egy ezer éves kápolnával, ahol pacsirtáink újra remekeltek.