Bécsi kirándulás

2019. május 21.
2018-2019
,
Alapiskola
Bécsi kirándulás

Május 14-én Bécsbe kirándult a Marianum Egyházi Iskolaközpont apraja-nagyja (5-9. évfolyam) valamint a lelkes pedagógusok maroknyi csapata. Mint minden évben, most is nagy várakozás övezte a kirándulást, hiszen az ígéretes program, a császárváros fenséges hangulata magával ragadó élményt nyújt minden érdeklődő számára. 
Első utunk a bécsiek kedvelt pihenőhelyére, a Praterba vezetett, amely mintegy 250 féle attrakcióval várja a szórakozni vágyó közönséget. Diákjainkat elsősorban a nagy sebességgel száguldó hullámvasutak, az elvarázsolt kastély, a dodzsempályák, illetve Európa legnagyobb és legmodernebb szellemvasútja kötötte le. Aki „nyugodtabb” szórakozási lehetőségre vágyott, az inkább tett egy hatalmas kört a híres Bécsi Óriáskeréken, amely 1897-től napjainkig a Prater szimbóluma. Miután minden diák adrenalinszintje visszatért a „normális mederbe”, gyalogszerrel indultunk meghódítani a császárvárost. Galo tanárnő vállalta magára az idegenvezető szerepét, minden híresebb látnivaló kapcsán lelkesen mesélt a város történelméről, a Habsburg császárok mindennapjairól, illetve Bécs magyar kultúrtörténeti vonatkozásairól. A Mária Terézia tértől induló kultúrsétánk során útba esett a Heldenplatz, a Hofburg, a Szent Mihály tér, a Spanyol Lovasiskola, a Szent Mihály-templom, sőt a „legnagyobb magyar”, gróf Széchenyi István szülőházánál is fejet hajtottunk. Az idegenvezetés végén betértünk a gótikus stílusú Szent István-székesegyházba, vagyis ismert német nevén a Stephansdomba egy közös imára. A gótikus ablakok, a csipkézett oszlopok és a gyönyörű középkori freskók ámulatba ejtettek bennünket. 
Ennyi kultúra és gyaloglás után korgó gyomorral vetettük rá magunkat a McDonald’s hamburgereire és Happy Meal menüire, hogy erőt nyerjünk a nap második feléhez, amely szintén izgalmasnak ígérkezett. Következő állomásunk, a Time Travel Vienna 5D-s mozi a Habsburgergasse egyik patinás épületében található, amely maga is átvészelte a történelem viharait, pincéjében menedéket leltek a bécsiek a második világháború légitámadásai idején. Miután beültünk a virtuális időgépbe, a Bécs történelmét bemutató kisfilm visszarepített minket a római Vindobona városába, majd a sötét középkorba, a pestisjárvány idejére. Láthattuk, hogyan építették a Szent István-székesegyházat a kiváló középkori mesterek, illetve miként ostromolták meg a törökök a császárvárost. A kisfilm után különféle állomásokon megismerkedtünk a Habsburgok családfájával, fültanúi lehettünk a Habsburg császárok zárt falak mögötti beszélgetéseinek, meghívást kaptunk Strausstól egy keringőre, illetve megismertük a híres bécsi csavargó, Augusztin történetét. Egy bunker falai között átélhettünk egy második világháborús légitámadást, majd záróakkordként mozgó fiákerből élvezhettük Bécs lenyűgöző panorámáját. Mindenkit magával ragadott a szenzációs időutazás, rengeteg ismerettel gazdagodtunk Bécs történelmével kapcsolatban. 
A délutáni kultúrprogram után közeledett a kirándulás vége, de azért némi izgalmat tartogatott a hazaút is. A buszban  a császárvárossal kapcsolatos kvízt töltöttünk ki, mindenki letesztelhette magát, mennyi információt csipegetett össze a tartalmas nap során. Mindnyájan rengeteg élménnyel gazdagodva búcsúztunk Bécstől, pedig szívesen maradtunk volna még pár napot ebben a titkokkal teli, fenséges városban. Tornóczy tanárnő és Galo tanárnő a buszban sejtelmesen mosolygott, és megnyugtatott mindenkit: jövőre is lesz tavaszi bécsi kirándulás. JÖVŐRE UGYANITT VELETEK! 
A kirándulás szervezéséért köszönet Tornóczy Gabriella tanárnőnek!