Arccal a novemberi Jókai Napok felé

2020. június 4.
2020-2021
,
Gimnázium
Theatre

A MARIANUM Egyházi Gimnázium MEG+ diákcsoportjáról is olvashattunk az Új Szó június 3-i számában "Arccal a novemberi Jókai Napok felé" címmel:


Megkerestünk néhány diákcsoportot a Jókai Napok állandó szereplői közül, hogy megkérdezzük, mi történt velük az elmúlt időszakban, illetve hogyan, mivel készülnek az őszi fesztiválra. 
(...) A Marianum Egyházi Gimnázium csapata jó szokásához híven idén is a tartalomhoz kapcsolja a nevét: MEG+oldhatatlan egyenletekként jegyzi magát, és a tagok Evariste Galois (1811–1832) tragikusan fiatalon elhunyt francia matematikus, „harcos lelkületű republikánus forradalmár” élete nyomán írják, készítik új előadásukat. „Az a szerencsénk, hogy amint bezártak az iskolák, és elindult az online oktatás, nagyon hamar elkezdtük a rendszeres munkát a színjátszó csoporttal – meséli Tóth Gábor, a MEG+ rendezője. – A Marianum egységesen a Google Classroomot használja, ide költöztünk át mi is, emellett a Discordon nyitott közös chatszobákban találkoztunk minden pénteken este hatkor. Tulajdonképpen ugyanúgy dolgoztunk, mint a korábbi előadásainkon, csak online térben: együtt találtuk ki a jeleneteket, együtt írtuk a szövegeket. A másik réteg, ahol előre tudtunk mozdulni, a zenealkotás. Kalocsányi Gábor a zenei vezetőnk, vele fel tudtunk venni és el tudtunk raktározni olyan dalokat, amelyek majd szerepelnek az előadásban. Az egyikhez született egy amolyan karantén-videóklip is, ezt már nagyban osztjuk a neten. Nem akarok a gyerekek nevében beszélni, de úgy látom, a rendszeres próba jót tett nekik is, nekem is: újfajta impulzusokat adott ezekben a monoton hónapokban, szinten tartotta a reményt, a motivációt. Amivel nem számoltam, az az, hogy nem mindenkinél adottak ugyanazok a technikai feltételek, tehát voltak, akik ebből a szakaszból kimaradtak. De számukra is írtunk szövegeket, és abból indultunk ki, hogy amint lehet, »élőben« ugyanazzal a csapattal folytatjuk a munkát, amelyikkel márciusban abbamaradt. Ha a lehetőségek engedik, és nyáron már találkozhatunk, augusztus végén akár bemutatót tarthatunk. Szóval, 
a körülményekhez képest jól állunk, fel tudtuk venni a fonalat, és ha lassabban is, de haladni tudunk... Persze, a hatékonyság messze nem olyan. Ennyi befektetett energiával normális helyzetben nem itt tartanánk.”

(Forrás: https://ujszo.com/kultura/arccal-a-jokai-napok-fele)