3. KORONA-HíR: 1 x Ű mint a miniszteri útmutató...

2020. május 3.
2020-2021
,
Alapiskola
.

Kedves diákok, tisztelt szülők!

A Szlovák Köztársaság oktatási, tudományos, kutatási és sportminisztere 2020. március 30-tól visszavonásig felfüggesztette az iskolai oktatást. Intézményünkben a tanítás a kezdetektől elektronikus távoktatással valósult meg. Ennek módszerét, gyakorlatát többször módosítottuk - figyelembe véve a tanárok, diákok, szülők értékelését, visszajelzéseit is. Mivel megítélésünk szerint intézményünkben a tanítás - a szokatlan és nehezített körülmények ellenére is - széleskörűen bebiztosítható, úgy döntöttünk, hogy az 1. évfolyam kivételével minden tantárgyat az évvégi bizonyítványban továbbra is érdemjeggyel fogunk osztályozni.

Az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium április 28-án mutatta be útmutatóját arra vonatkozóan, hogy az alapiskolák pedagógusai hogyan redukálják a tananyagot, tekintettel a jelenlegi helyzetre és a távoktatás gyakorlatára. A csaknem 80 oldalas dokumentum ajánlásait véleményezte az alsó tagozatosok metodikai csoportja, valamint a felső tagozaton tevékenykedő különböző tantárgybizottságok is. Ajánlásaik alapján hétfőtől némileg módosul intézményünkben (alapiskolánkban) is a (táv)tanítás, melynek főbb elemei a következők:

  • A tananyagok, feladatok feltöltése 8.00 és 10.00 között történik.
  • Kiemelten odafigyelünk a gyermekek terhelésére. (Felhívjuk azonban arra is a figyelmet, hogy mivel minden diák más, egyedi lény, senkihez sem hasonlítható egyéniség, ezért a tanulási- és feladatmegoldási sebessége is eltér másokétól, ezért a minisztérium által megadott terhelhetőségi időkeretek is egyénenként eltérhetnek.)
  • A továbbiakban is a megszokott napi órarend az irányadó.
  • A fő tantárgycsoportok tantárgyai kötelezőek, azokból házi feladat adható és számonkérhető továbbra is. (Ezek a nyelv és kommunikáció, matematika és az információk feldolgozása, az ember és a társadalom, valamint az ember és a természet témaköröket feldolgozó tantárgyak.)
  • A nevelési tantárgyakból adható feladat, de kötelező jelleggel az nem számon kérhető. (...de azért örülünk, ha egy-egy rajzot küldenek nekünk továbbra is a gyerekek!)

Tisztelettel kérjük Önöket, továbbra is tegyék lehetővé, hogy (minden zavaró körülmény ellenére is) nevelhessünk, taníthassunk, és segítő kezet nyújthassunk a ránk bízott gyermekeknek...

Isten áldását és jó egészséget kívánunk mindenkinek!

A MARIANUM igazgatósága