2% szeretet...

2020. február 13.
2020-2021
,
Alapiskola
2%

Kedves szülő, tisztelt támogatónk!

Ezúton is köszönöm a segítségét, jó szándékát és támogatását, mellyel az előző évben segítette az intézményünkben folyó munkát. A tavalyi évben – sok apróbb fejlesztés mellett – a Király püspök utca és a Rozmaring utca által határolt udvarunk járdáinak kialakítására, az udvar részleges revitalizálására került sor. Kisebb pályázatokból idén is támogattuk mesetáborunkat, a „Mozdulj ki Marianum!” egyes rendezvényeit, énekkarunk fellépéseit, különböző diákutaztatásokat, jutalomtáboroztatásokat és egyes szakköri tevékenységeket is.

Az utóbbi időben érezhetően megnőtt az iskolánk iránti érdeklődés, s ezzel a diáklétszámunk is folyamatosan emelkedik, köszönhetően az irántunk megnyilvánuló bizalomnak. Az így előálló feladatok megoldásához nincs más forrásunk, kizárólag az adó 2%-a, pályázatok és más támogatások, felajánlások. Az egyházi iskolák ugyanis nem jogosultak az állam, a megye vagy az önkormányzat támogatására az ingatlanfejlesztést vagy akár az állagmegóvást illetően, s általában kevesebb pénzből gazdálkodunk, mint az állami intézmények. Az egyház is csak szerény lehetőségeinek megfelelően tud segíteni (díjakkal, apró felajánlásokkal, az iskola épületeivel, javításokkal, ösztöndíjakkal), bár a komoly gondok és a stratégiai fejlesztések esetében mindig számíthattunk a helyi plébánia, az érseki hivatal és a keresztény közösség segítségére is.

A fentebb említett fejlesztések az egyéni felajánlások, adományok mellett nagyrészt annak is köszönhetők, hogy sokan az intézményünk mellett működő alapoknak adták adójuk 2%-át, mellyel minden állampolgár szabadon rendelkezhet. Ezúton is köszönjük irántunk megnyilvánuló bizalmukat és segítségüket!

Ebben az évben újra lehetőségünk van a jövedelemadó 2%-ának sorsáról dönteni. Ez a 2% általában nem jelent nagy összeget, sok esetben szinte aprópénznek tűnik. Mégis arra kérem Önöket, tiszteljék meg iskolánkat, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpontot ezzel a szerény adománnyal is — szükség van rá…

Az idei évben a Cornides István Társaság számlájára érkező támogatásokat elsősorban a Király püspök és Rozmaring utcai épületünk udvarának további revitalizálására, iskolakert kialakítása, tornatermünk eszközállományának további fejlesztésére szeretnénk fordítani. Fontosnak tartjuk főépületünk térségében új sportlétesítmények létrehozását is, s az intézmény céljait elősegítő tereprendezést, további járófelületek kialakítását. Ez mellett állandó, kiemelt fontosságú célunk az iskolaközpont eszközfelszereltségének folyamatos bővítése, valamint a diákoknak nyújtott szociális jellegű segítségnyújtás is.

A Bíró Lucián Alap számlájára érkező támogatásokból az egyes épületeink apróbb javításait valósítjuk meg. Idei legnagyobb szabású célunk: főépületünk teljeskörű felújítása, ill. annak előkészítése. Ez mellett állandó, kiemelt fontosságú célunk az iskolaközpont (az óvoda, az alapiskola, a gimnázium, a kollégium) eszközfelszereltségének folyamatos bővítése, valamint a diákoknak nyújtott szociális jellegű segítségnyújtás is.

Ezeket a célokat idén kiemelten fontosnak ítéltük meg. Iskolánk fenntartója és a helyi egyházi szervek a maguk lehetőségeihez mérten sokat segítenek, de ez korántsem elegendő. Az egyházi épületeket, melyeket intézményünk használ, a korábbi államosítás után erősen leélt, sokszor már-már romos állapotban kaptuk vissza, amelyet csak kisebb szakaszokban tudunk javítgatni. Ahhoz, hogy (például) iskolánk főépületét javítani tudjuk, pályázatot adhassunk be, teljeskörű építészeti projektdokumentációt kellett készíttetnünk, az engedélyeztetési folyamat is költségekkel járt, s a különböző hatástanulmányok is. Sajnos, a fentebb említett célokra, s a pályázatok önrészének biztosítására normatív, költségvetési pénzforrásokat nem használhatunk, és sem a várostól, sem a megyétől, sem más állami forrásból támogatást nem kaphatunk, ezért kérjük az Önök segítségét.

Iskolánk támogatására létrehozott alapunk identifikációs adatai:

Név (meno):                                      Spoločnosť Istvána Cornidesa

Cím (sídlo):                                        Ul. biskupa Királya 30., 945 01 Komárno

Reg. szám (IČO):                              37854216

Jogi forma (Právna forma):           polgári társulás (občianske združenie)

Számlaszám (bankové spojenie): OTP Banka Slovensko, a.s., SK63 5200 0000 0000 0646 0286

 

Név (meno):                                      Bíró Lucián, n.f. (neinvestičný fond)

Cím (sídlo):                                        Ul. biskupa Királya 30., 945 01 Komárno

Reg. szám (IČO):                              36096041

Jogi forma (Právna forma):           alap (neinvestičný fond)

Számlaszám (bankové spojenie): UniCredit Bank, a.s., SK56 1111 0000 0066 0921 7004

 

Egyúttal tisztelettel köszönjük, ha tevékenységünket, iskolánkat, az osztályközösségeket, szülői bálunkat, tehetséges vagy szükségben szenvedő diákjainkat az év folyamán bármilyen módon segítette! Az adó 2%-ának felhasználásáról szóló nyilatkozatot alább mellékeltük („Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby“), de az iskola titkárságán is átvehető. Ha lehetősége van rá, kérem, hogy a fenti számlaszámokon közvetlenül is támogassa tevékenységünket!

Üdvözlettel és tisztelettel:

 

PaedDr. Madarász Róbert, a Marianum igazgatója